Ψυχική Υγεία

Γιατί να ξεκινήσω θεραπεία;

«Γιατί να ξεκινήσω θεραπεία; Και αν ξεκινήσω, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;»

Η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχουν πάντα συγκεκριμένες «ενδείξεις» που μαρτυρούν ότι χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, αλλά και να υπάρχουν, πάντα μπαίνουν στη ζυγαριά και περνούν από εσωτερική αξιολόγηση για το πόσο σοβαρές ή όχι είναι.  Αυτή, άλλωστε, είναι και η δυσκολία στο να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε το πρώτο βήμα. Για το κάθε άτομο, λοιπόν, η στιγμή αυτή είναι διαφορετική. Η στιγμή που η σκέψη γίνεται πράξη και μας ωθεί να αναζητήσουμε τον κατάλληλο θεραπευτή ή θεραπεύτρια.

Είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε μια περίοδο της ζωής μας, όπου διακόπτεται η ροή της καθημερινότητάς μας και νιώθουμε έντονα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας (άγχος, εκρήξεις θυμού, κρίσεις πανικού), χωρίς, όμως, να μπορούμε να αντιληφθούμε συνειδητά τους λόγους που έχουν συμβάλλει στην εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων. Συχνά, επίσης, καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, με αποτέλεσμα να βιώνουμε έντονα αισθήματα άγχους και αβεβαιότητας ή να βρισκόμαστε σε περίοδο μεταβάσεων, που μας βγάζουν από την ρουτίνα και μας προκαλούν ανασφάλεια. Σε αυτές τις περιόδους χρειαζόμαστε να δώσουμε φωνή στις σκέψεις μας και σε όσα έχουμε μέσα μας, στα συναισθήματά μας και στις αγωνίες μας, προκειμένου να έρθουμε σε σύνδεση με τον εαυτό μας και να τον κατανοήσουμε καλύτερα.

Άλλος λόγος που συχνά ωθεί ένα άτομο να απευθυνθεί σε κάποιον θεραπευτή, είναι η δυσλειτουργία στις σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λόγω συναισθηματικών δυσκολιών ξεσπάμε στα πιο κοντινά μας πρόσωπα, με αποτέλεσμα η σχέση μας μαζί τους να δοκιμάζεται έντονα. Ιδιαίτερα όταν οι εντάσεις αποτελούν επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις σχέσεις που συνάπτουμε με τους άλλους, πιθανόν, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε και ως προς την δική μας ατομική ευθύνη.

Το πένθος και η απώλεια είναι ένας ακόμη συχνός λόγος που ωθεί το άτομο να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον θεραπευτή ή θεραπεύτρια. Κάθε απώλεια βιώνεται από τον ψυχισμό ως μία αλλαγή ισορροπιών και έτσι το άτομο που πενθεί μπαίνει σε μια διαδικασία επεξεργασίας της νέας πραγματικότητας. Η απώλεια μπορεί να είναι όχι μόνο ο θάνατος, αλλά και ένας αποχωρισμός ενός αγαπημένου προσώπου, ή ακόμα και απώλεια υγείας ή εργασίας.

Άλλες φορές, βέβαια, το σύμπτωμα είναι πιο ορατό και συγκεκριμένο και παρ’ όλο που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την αιτία, αντιλαμβανόμαστε ότι «κάτι δεν πάει καλά» με το σώμα μας. Αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου τα μπλοκαρισμένα συναισθήματα μετατρέπονται σε σωματικές ασθένειες, οι οποίες λειτουργούν ως «συναγερμός». Είναι οι περιπτώσεις εκείνες, όπου το στόμα σωπαίνει, αλλά το σώμα «μιλά» και λειτουργεί ως χάρτης αποτύπωσης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Τέλος, πέρα από αυτά τα πιο συγκεκριμένα γεγονότα ή σημάδια, η θεραπεία μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας τρόπος για αυτοβελτίωση και προσωπική εξέλιξη. Δίνουμε τον χώρο στον εσωτερικό μας κόσμο να εκφραστεί, ερχόμαστε σε επαφή με πράγματα και καταστάσεις που δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας και επιλέγουμε έναν συνοδοιπόρο σ’ αυτή τη διαδικασία. Γιατί η αλήθεια είναι πως όλα όσα έχουμε μέσα μας, είμαστε εμείς και αν δεν δώσουμε βήμα στον εσωτερικό μας εαυτό δεν θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συμφιλιωθούμε μαζί του.

Μήπως, όμως, τελικά, και μόνο η σκέψη ότι «ίσως χρειάζομαι ψυχολογική βοήθεια» είναι αρκετή;

Κοινοποιήστε το άρθρο:

Ωράριο λειτουργίας:
Δευ – Παρ: 9:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.
Σαβ: 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.
Κυρ: Κλειστά

Τηλέφωνο: 697 984 1894

Email: p.lyriotaki@gmail.com

Διεύθυνση:
Πατρ. Ιερεμίου 20 -22, Γκύζη, 11475