Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Ψυχόδραμα: Μια μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας

Τι είναι το Ψυχόδραμα

Το Ψυχόδραμα έχει ορισθεί ως ένας τρόπος να εξασκηθούμε στη ζωή χωρίς να επιβάλλεται τιμωρία για τα λάθη. Ως ψυχοθεραπευτικό μοντέλο, δεν είναι μέθοδος επίλυσης των προβλημάτων, αλλά ανάπτυξης της ζωής μέσα στο άτομο, γι’ αυτό λέγεται και «μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας».  Η «ψυχή» σχετίζεται με το πνεύμα, ενώ το «δράμα» έχει να κάνει με τις καταστάσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Συνδυάζοντας, λοιπόν, το μυαλό με την δράση, μπορεί το άτομο να μάθει πράγματα για τον εαυτό του και για τους ρόλους που αναλαμβάνει στην ζωή του και να μπορέσει να σχετιστεί διαφορετικά, τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του. Συχνά οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε έναν ρόλο και δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να παίξουν άλλους ρόλους. Η δράση που προσφέρει το Ψυχόδραμα βοηθάει στο να «σπάσει αυτό το κέλυφος», ώστε το άτομο να αποκτήσει κινητικότητα, ευελιξία και αυθορμητισμό. Ουσιαστικά, λοιπόν πρόκειται για μια τεχνική ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί αρκετά τη σωματική και συναισθηματική έκφραση και λιγότερο τη λεκτική.

Ιστορική Αναδρομή του Ψυχοδράματος

Το Ψυχόδραμα βασίζεται στη φιλοσοφία και τις μεθόδους  του ψυχιάτρου και πρωτεργάτη της ομαδικής ψυχοθεραπείας J. L. Moreno (1889-1974) που συνέλαβε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Moreno μεγάλωσε στην Βιέννη και σπούδασε μαθηματικά, φιλοσοφία και ιατρική. Ήταν ανήσυχο πνεύμα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές σχέσεις. Το 1921, δημιουργεί μια θεατρική ομάδα, στην οποία η παράσταση καταλήγει σε ένα είδος συνεδρίας και το 1922 ιδρύει το «Θέατρο του Αυθορμήτου», στο οποίο ερασιτέχνες ηθοποιοί συμμετείχαν ενεργά στην αφήγηση των προσωπικών τους βιωμάτων. Αυτές οι αναπαραστάσεις του κοινού με αυτοσχέδιο και αυθόρμητο τρόπο γίνονται η αφορμή για να ανακαλυφθούν οι θεραπευτικές ιδιότητες της «δράσης». Αργότερα, ο Moreno ενισχύει τη φιλοσοφία του με τις βασικές τεχνικές αυτής της μεθόδου, την οποία αποκάλεσε «Ψυχόδραμα».

Φιλοσοφία και Βασικές Αρχές του Ψυχοδράματος

Η «φιλοσοφία της στιγμής» είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ψυχοδραματικής διαδικασίας. Ο Moreno πρότεινε μια άποψη για τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία όλα τα ανθρώπινα πλάσματα θεωρούνται αυθόρμητα, δημιουργικά και ισότιμα, και πως ο καθένας μας διαθέτει μια εσωτερική ευφυΐα, η οποία μπορεί να τον βοηθήσει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τον απασχολούν.  Αυτή η αντίληψη είναι κυρίαρχη σε κάθε ψυχοδραματική συνάντηση.

Οι δύο βασικές αρχές της ψυχοδραματικής φιλοσοφίας είναι ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τον Moreno, όταν ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα είναι ανεπτυγμένα σε ένα άτομο, δεν υφίστανται ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Αυθορμητισμός σημαίνει «να κάνω το κατάλληλο πράγμα, την κατάλληλη στιγμή, όντας σε σύνδεση με τον εαυτό μου και το περιβάλλον». Για τον Moreno, αυθορμητισμός δεν είναι απουσία κανόνων ή αταξία, αλλά μια άμεση απάντηση σε μια κατάσταση που δεν είχε ξαναζήσει μέχρι τώρα. Στο Ψυχόδραμα, λοιπόν, σκοπός είναι να μπορέσει το άτομο να «σπάσει» το καλούπι των στερεότυπων συμπεριφορών του και να αναπτύξει ένα επαρκές ρεπερτόριο ρόλων, ώστε να μπορεί να αντιδρά με έναν πιο λειτουργικό τρόπο σε κάθε νέα κατάσταση. Αυτή η νέα, περισσότερο κατάλληλη αντίδραση, δημιουργεί μια αίσθηση συγχρονισμού του ατόμου με τον εσωτερικό του κόσμο και ασφάλειας. Το άτομο γίνεται πιο δημιουργικό και περισσότερο σίγουρο για τον εαυτό του και για τις επιλογές του. Έτσι, μπορεί στην καθημερινότητά του να συσχετισθεί πιο λειτουργικά με τους γύρω του και να ανταποκριθεί στις δύσκολες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αξία, λοιπόν του Ψυχοδράματος κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας διαφαίνεται από την ικανότητα που έχει να ενθαρρύνει το άτομο να περιγράψει την εμπειρία του εσωτερικού του κόσμου, τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά. Το Ψυχόδραμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ανθρώπους που δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να λεκτικοποιήσουν τα συναισθήματά τους κι αυτό που τους συμβαίνει, καθώς τους παρέχει την ευκαιρία να εκφραστούν με έναν διαφορετικό τρόπο, ο οποίος δεν βασίζεται μόνο στις λέξεις, αλλά και στο βίωμα.

Κοινοποιήστε το άρθρο:

Ωράριο λειτουργίας:
Δευ – Παρ: 9:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.
Σαβ: 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.
Κυρ: Κλειστά

Τηλέφωνο: 697 984 1894

Email: p.lyriotaki@gmail.com

Διεύθυνση:
Πατρ. Ιερεμίου 20 -22, Γκύζη, 11475